De ontknoping

Er kwam iemand met een vraag en even later met een foto en toen begon het.

Want wij hadden nog nooit van de Drilhoek gehoord. We informeerden eens links en rechts, maar niemand wist het. We zochten toen eens een erg oude Zonnemairder op en die wist het stellig, ja hoor dat noemden ze daar zo, inclusief de tuintjes achter jullie, wat toen nog geen tuintjes waren.

Hè hè, we weten het nu zeker, want we zochten al eerder, zoals we dat bij ons huis op Scharendijke ook weleens deden, maar dat is nooit wat geworden. Dit huis krijgt een naam en of je hem nu mooi vindt of niet maakt niet uit, de geschiedenis beslist. Het is een hoek en de buren horen er dan automatisch bij.

Bij de vraag waar dat drillen dan voor staat, dat weten wij nog niet. Drillen betekende 'op rijen zaaien' misschien heeft dat ermee te maken.

Drillen

Keeren en wenden duiden eene beweging aan, waardoor iets in een anderen stand wordt gebracht. Keeren drukt meer uit dat iets of iemand een tegenover- gestelden stand aanneemt of in een tegenovergestelden stand gebracht wordt. In zooverre kan men dan ook zeggen: hoe ik de zaak ook wend of keer. Wend het roer naar stuurboord! Zich naar het vuur keeren. Wentelen geeft eene herhaalde wending, en daarenboven eene door dat herhaalde wenden veroorzaakte beweging te kennen, zoodat het dus ongeveer in dezelfde be- teekenis als draaien gebezigd wordt. Zie eens, hoe dat paard zich wentelt! De wielen van het rijtuig wentelen zoo snel om hunne assen, dat de speeken geheel onzichtbaar werden. Draaien heeft het bijdenkbeeld, dat de verandering van stand van een lichaam het gevolg is van zijne beweging om een vast punt. De aarde draait om hare as en wentelt zich om de zon. Snel om eene as of om een punt doen draaien noemt men in sommige gevallen drillen; men spreekt b.v. van een gat drillen met eene boor, het drillen van een machinerad, en in overdrachtelijken zin van het drillen van recruten.

Nu nog zien dat het erop komt.

Ria Dinsdag 11 Januari 2022 at 6:48 pm | | Standaard

zes reacties

Ellen

Het “den” er voor verzacht drilhoek wel wat. Het eerste wat mij te binnen schoot na het lezen was, het drillen van een kind. Men hoorde dat vroeger in mijn omgeving wel eens iemand zeggen. Wel leuk als voorbijgangers zich gaan afvragen “waar zou die naam nu vandaan komen”

Ellen, - 11-01-’22 19:44
ria

Ja, in het leger werd je ook gedrild zegt men, maar ik denk niet dat dat hier bedoeld wordt. Ik geloof meer in de wending zoals hierboven beschreven en alles bij elkaar vind ik het best een leuke naam. Beter dan ‘het hoekje’ of ‘het hofje’ of de ‘oude schuur’

ria, (URL) - 11-01-’22 21:21
Sjoerd

Ik vind het ook best wel bij het huis passen.

Sjoerd, (URL) - 11-01-’22 23:11
John

Leuk! Het past ook echt bij het huis. Nu nog zien dat het erop komt? Daar heb je mannetjes voor :)

John, (URL) - 12-01-’22 08:51
Jan K. alias Afanja

Mooi, Ria, ik vind het een prima passende naam en een mooi verhaal ook.

Jan K. alias Afanja, (URL) - 12-01-’22 10:03
Margo

Mooi dat je de oude naam laat terugkomen.

Margo, - 13-01-’22 23:21
(optioneel veld)
(optioneel veld)

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.