Gesukkel

Om te beginnen eerst maar het gewas van gisteren. Niemand had het goed al zat Josephine met haar Cichorei  wel erg dicht in de buurt, volgens Freek lijkt dat er heel erg veel op en als ik zo lees hier en daar is het gewoon dezelfde familie.

Het is dus witlof. Als de wortelpennen groot genoeg zijn worden de blaren afgehakt, vandaar dat ze net als aardappels op bergjes staan dat hakt makkelijker, en dan daarna werden ze vroeger ingekuild dat weet ik nog wel dat mijn vader dat deed. Tegenwooordig gaan ze het water in en dan groeit op die wortelpen en mooi nieuw witlofje, schoon en wel zonder grond tussen de blaren en als het meezit (of tegen in mijn geval) smaakt het ook nergens meer naar, omdat de fijne bittere smaak weggekweekt is.

Vanmiddag deden we apart een wandelingetje, ons tempo ligt Joop te laag dus die deed zijn eigen rondje, ook prima, dan kunnen wij tenminste gewoon lekker een beetje lopen sukkelen en heb ik tijd voor wat foto's die ik niet nam gewoon omdat ik niks leuks zag, de vlinder is zelfs al van gisteren.

Eind van de middag even naar de Smisse, geen muziek vandaag, ook niet druk, maar daardoor misschien juist wel zo gezellig, voor ons tenminste,zo leer je toch de mensen beter kennen.

En dan daarna nog koken hè. Gelukkig ram ik met mijn vijftigjarige kookervaring, zeker na een paar wijntjes, zo een overheerlijke maaltijd op tafel, echt een fluitje van cent hoor, daar draai ik mijn kromme vingers niet voor om ;)

Update van FREEK:

Hoi Ria,

Op je blog over witlof staat dat het geteeld wordt op ruggen om het blad makkelijk af te hakken maar dat is niet zo.

De boeren kweken op ruggen om de pennen makkelijk en ongeschonden uit de grond te krijgen.

In het najaar en soms nog in de winter worden ze dan net als aardappelen gerooid.

Ria Zondag 17 Juli 2016 at 6:56 pm | | Standaard
Gebruikte Tags: , ,

vijf reacties

Sjoerd

Rest me de vraag wat jullie hebben gegeten…

Sjoerd, (URL) - 17-07-’16 22:17
ria

Hahaha jä die had ik kunnen verwachten natuurlijk. Uhh een sateding, gebakken krieltjes en sla :-)

ria, - 17-07-’16 22:24
John

Witlof? Hahahaha stom van mij want weet je hoeveel ik dat vroeger in mijn volkstuin had staan..
Trouwens erg lekker om van alles mee te maken. Van rauw tot in de oven.

John, (URL) - 18-07-’16 09:26
Thérèse

het zou leerzaam zijn om filmpjes te maken hoe alles eigenlijk groeit, want het is eigenlijk wel een beetje dom dat je iets wel eet maar niet weet, hoe het groeit.

Thérèse, (URL) - 18-07-’16 10:08
Jan K. alias Afanja

Witlof … ja, nou je het zegt … Ik had het kunnen weten, maar dan had ik toch vroeger bij mijn vader op de volkstuin nog net wat beter op moeten letten.

Jan K. alias Afanja, (URL) - 18-07-’16 10:49
(optioneel veld)
(optioneel veld)

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.