Van Mien

Het begint zo langzamerhand toch een beetje nazomer te worden, inclusief spinnen en webben, maar het is goed vol te houden zo. Niet te heet en 's avonds koelt het lekker af.

Ik ging vanmorgen weer door dat weggetje, er staat nu 'Eigen Weg' op de bordjes geschreven.

En weer kwam ze naar buiten. Ik zei vriendelijk 'Goedemorgen' en weer vroeg ze of ik iemand zocht. Ik antwoorde van niet en liep verder.

Misschien wil ze dat ik eerst vraag of ik daar mag lopen, maar volgens mij is het gewoon openbare weg ook al is het land eronder van de boer, er staan aan het eind nog twee huisjes.

Ik heb het ook eens even opgezocht:

Een eigen weg is in Nederland in principe voor iedereen toegankelijk. Het betreden van andermans grond is namelijk toegestaan, behalve als de grond is afgesloten, er schade ontstaat, of door de eigenaar kenbaar wordt gemaakt dat het betreden verboden is, bijvoorbeeld door een bordje "verboden toegang voor onbevoegden (art. 461 Wetboek van Strafrecht)".

Door verjaring kan een eigen weg een openbare weg worden. In de Wegenwet is bepaald dat als een weg 30 jaar lang voor iedereen toegankelijk is geweest, of 10 jaar lang als de overheid de weg heeft onderhouden, er sprake is van een openbare weg. De eigenaar mag de weg dan niet meer uit de openbaarheid halen. Hij blijft echter wel eigenaar van de grond. Het afsluiten van een openbare weg is strafbaar. Om te voorkomen dat een eigen weg openbaar wordt kan de eigenaar in deze periode gedurende minimaal een jaar een bordje "eigen weg" plaatsen.

Een bordje "eigen weg" betekent dus niet dat een weg niet voor iedereen toegankelijk is en heeft in het recht een heel andere betekenis dan het bordje "verboden toegang voor onbevoegden".

Ria Dinsdag 30 Augustus 2016 at 5:56 pm | | Standaard
Gebruikte Tags: , , ,

zeven reacties

joke

Geweun deuloapuhhh….

joke, - 30-08-’16 19:42
ria

Wejaet doekok :-D

ria, (URL) - 30-08-’16 20:45
Sjoerd

Aha, weer wat geleerd. Volgende week zit ik een paar dagen in Zeeland, niet in Vlissingen maar in Veere deze keer.

Sjoerd, (URL) - 30-08-’16 21:53
Thérèse

Een beetje raar vrouwtje, lijkt mij.

Thérèse, (URL) - 30-08-’16 22:54
Renesmurf

mooi zo, weten we dat ook weer. Regeltjes allemaal. Toch fijn dat openbaarheid wint.

Renesmurf, (URL) - 30-08-’16 22:56
John

Die spin heb je mooi vastgelegd. Ja dat van die eigen weg wist ik. JE hoeft dan ook helemaal geen toestemming te vragen.
Misschien dat ze gewoon graag een praatje maakt.

John, (URL) - 31-08-’16 08:02
theo dorus

Misschien is die dame een beetje de weg kwijt….

theo dorus, - 31-08-’16 08:56
(optioneel veld)
(optioneel veld)

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.