Zelf advocaat maken

Onmisbaar voor het zelf maken van advocaat is DE BUS.
Ik zou niet weten hoe het zonder moet, misschien kan het wel, maar ik heb het nooit gedaan.
Voor het maken van DE BUS heb je een leeg boterhamworstblik nodig, dus eerst brengen we een bezoek aan de dichtstbijzijnde vleeswarenafdeling.
Verder heb je dan een HANDIGE MAN nodig, die daarbij een bijpassende STAMPER maakt.
Een rondje iets kleiner dan de diameter van de bus zodat het heen en weer kan bewegen, met daarin niet al te kleine gaatjes geboord, waardoor de vloeistof weer naar boven kan.
Aan dat rondje een steel met een handvat om de boel op en neer te kunnen bewegen.
Bij mij is dat rondje van zink en de steel van staal, waaraan dan aan het eind een draadeindje gedraaid moet worden, dat gaat dan door het midden van het plaatje en wordt vastgezet met een moertje en een contramoertje (zegt Joop).

Het is even werk, maar dan heb je er ook de rest van je leven plezier van en ook de buren en de rest van het dorp, want als eenmaal bekend is dat je een advocaatbus hebt….

Het recept van mijn moeder heb ik niet meer kunnen vinden en ik weet het ook niet uit mijn hoofd.
Zus gesmst, maar nog niets gehoord, misschien komt het nog.

Het recept van Miriam, dat volgens mij anders is dan ik altijd deed.

Benodigdheden:
4 dl jenever
1 dl water
400 gr basterdsuiker
3 zakjes vanillesuiker
8 eieren

Of een andere variant:
4 dl jenever of brandewijn
500 gr basterdsuiker
12 eieren
2 zakjes vanillesuiker

Alle ingredienten bij elkaar in een schaal doen en even mixen. (ik mikte alles gelijk in de bus en gebruikte geen mixer, maar 12 eieren is dan teveel, volgens mij deed ik er 8 en kan dat wel in 1 keer)
Zet een pan op met water, de advocaatbus moet ongeveer voor de helft in het water staan.
Het water moet tegen de kook aan zijn.
Vervolgens giet je de HELFT van de mix door een zeef in DE BUS, het wordt heel luchtig en stijgt tot bijna aan de rand, dus er mag niet teveel in. (ik zeefde na het koken, zo uit de bus in de zeef, na eerst even onder de koude kraan)
Rustig stampen.
Je moet zelf een beetje inschatten wanneer de advocaat dik genoeg is. (dat is bij mijn weten als het weer wat begint te zakken)
Daarna de andere helft.
Onder het afkoelen af en toe doorroeren….

Nu het er staat volgen er vast nog andere varianten, ik ben benieuwd.
Oh ja en jenever, brandewijn, citroenbrandewijn, het kan allemaal.

SUCCES!!!

UPDATE UPDATE UPDATE

“Hey Ria,
Zag je advocaatbus en recept.
M’n schoonzussen en ik geloof ook een tante van me, hadden vroeger zo’n bus.
Ik niet, maar toch heb ik vroeger vaak zelf advocaat gemaakt.
Dit was het recept en de manier:

12 eieren
400 gr suiker
zaad uit 1 vanillestokje of 1 zakje vanillesuiker
ietsje zout
3/4 liter vanillebrandewijn

Klop in een kom de eieren met de suiker, zaad uit het vanillestokje en ietsje zout, dik en schuimig.
Schenk al kloppend en langzaam de brandewijn erbij.
Zet de kom in een pan met een laag kokend water en laat de drank al kloppend dik worden.
Als het zover is, zet dan de kom in koud water en blijf kloppen/roeren tot de advocaat is afgekoeld (af en toe opnieuw koud water nemen).
Het afkoelen is nodig om schiften te voorkomen.

Als kom gebruikte ik zo’n ouderwetse melkkoker, kloppen deed ik met de mixer en ik gebruikte het zaad uit een vanillestokje, omdat ik de spikkeltjes in de advocaat wel leuk vond.

Grappig dat je dit op je weblog had. Ik had juist vandaag opgeschreven dat ik dat binnenkort weer eens wilde gaan maken.

Ben toch weer een beetje op de ouderwetse toer:
stoofpeertjes, draadjesvlees, hachee, snert. Kreeg het vroeger van m’n moeder en probeer het nu zelf, met wisselend succes.

Groeten, Ria

Ria Woensdag 10 Maart 2010 at 7:09 pm | | Standaard

negen reacties

aargh

Jee, nooit gedacht dat het maken van advocaat begon met het opeten van een kilo boterhamworst ;-)
Tegen al dat geknutsel zie ik een beetje op maar met een goeie garde en een bain-marie pan moet het vast ook kunnen. Ik ga het proberen, dank voor je recept.

aargh, (URL) - 10-03-’10 20:27
Me!

Ik denk dat de jenever op is voordat ik de worst op heb en het blik verbouwd is.

Me!, (E-mail ) (URL) - 10-03-’10 21:00
Brillie

Drank maken, dat laat ik over aan de drankmakers. Nu ben ik ook geen fan van Advocaatje. Das meer voor mensen met een AOW.

Brillie, (E-mail ) (URL) - 10-03-’10 21:11
Renesmurf

Ik maak liever een fles open of zo, als ik wat wil.

Renesmurf, (E-mail ) (URL) - 10-03-’10 23:13
aargh

De update geeft verhoudingen zoals ik die ook in het meest oorspronkelijk ogende recept (basic, zonder rare fratsen) op internet had gevonden. Echte vanille is niet alleen leuk voor de spikkeltjes, het is ook veel lekkerder. De vanillebrandewijn zou ik dan natuurlijk wel vervangen door gewone, want waarom zou je echte vanille versnijden met synthetische.
Gaan we doen! (Eerst maar es met een half receptje.)

aargh, (URL) - 11-03-’10 09:08
ria

@Aargh en Ria: Ja en volgens mij moet het ook gewone suiker zijn i.p.v. basterdsuiker.

ria, (E-mail ) (URL) - 11-03-’10 09:18
Brillie

Damm, nog meer bejaarden die het maakte. :)

Brillie, (E-mail ) (URL) - 11-03-’10 19:53
Liesje

Nou, ik ben 45 en vind advocaat een heerlijk smaakje!
Maar hoe groot zijn die gaten in die stamper?

U lijkt mij een heel aardige vrouw, zegt mijn moeder van 24 plus 50 en vind advocaat ook heerlijk met een enorme pluk slagroom erop.

Liesje, - 08-01-’20 18:04
ria

Die gaten luisteren niet zo nauw hoor, flinke gaten zodat de eieren en de suiker erdoor geduwd kunnen worden. Het is voor mij nu ook al jaren geleden dat ik het maakte. Succes!

ria, (URL) - 08-01-’20 18:57
(optioneel veld)
(optioneel veld)

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.